বিজ্ঞপ্তি:
আমাদের ওয়েবসাইটে আপনাকে স্বাগতম
সংবাদ শিরোনাম:
গলাচিপায় পাবলিক পরীক্ষা কেন্দ্রসমূহে প্লাষ্টিকের বেঞ্চ বিতরণ গলাচিপা উপজেলা আওয়ামী লীগের নবগঠিত কমিটির পরিচিতি সভা লেবুখালী সেতুটি শহীদ আলাউদ্দিন সেতু নাম করনের দাবীতে কলাপাড়ায় মানববন্ধন ও সমাবেশ।। গলাচিপায় স্কুলের মাঠে গরুর হাট কলাপাড়ায় যৌন হয়রানি প্রতিরোধ কমিটি’র দুইদিন ব্যাপী ওরিয়েন্টেশন কুয়াকাটা পর্যটন কেন্দ্রের দ্বার খুলছে কাল, সকল প্রস্তুতি সম্পন্ন করেছে পর্যটন নির্ভর ব্যবসায়ীরা কলাপাড়ায় গ্রাম পুলিশদের মাঝে বাইসাইকেল বিতরণ । করোনার সংকটময় মুহূর্তে অক্সিজেন সিলিন্ডার নিয়ে পাশে দাঁড়িয়েছে “কলাপাড়া উপজেলা সমিতি,ঢাকা পিরোজপুরে নতুন এসপি হিসেবে নিয়োগ পেয়েছেন সাইদুর রহমান পিরোজপুরে প্রধানমন্ত্রীর মানবিক সহায়তার নগদ অর্থ পেলে ৬৭৫ টি পরিবার
আক্রান্ত

১,৫৪৮,৩২০

সুস্থ

১,৫০৭,৭৮৯

মৃত্যু

২৭,৩৩৭

  • জেলা সমূহের তথ্য
  • ব্রাহ্মণবাড়িয়া ২,৭১৪
  • বরগুনা ১,০০৮
  • বগুড়া ৯,২৪০
  • চুয়াডাঙ্গা ১,৬১৯
  • ঢাকা ১৫০,৬২৯
  • দিনাজপুর ৪,২৯৫
  • ফেনী ২,১৮০
  • গাইবান্ধা ১,৪০৩
  • গাজীপুর ৬,৬৯৪
  • হবিগঞ্জ ১,৯৩৪
  • যশোর ৪,৫৪২
  • ঝালকাঠি ৮০৪
  • ঝিনাইদহ ২,২৪৫
  • জয়পুরহাট ১,২৫০
  • কুষ্টিয়া ৩,৭০৭
  • লক্ষ্মীপুর ২,২৮৩
  • মাদারিপুর ১,৫৯৯
  • মাগুরা ১,০৩২
  • মানিকগঞ্জ ১,৭১৩
  • মেহেরপুর ৭৩৯
  • মুন্সিগঞ্জ ৪,২৫১
  • নওগাঁ ১,৪৯৯
  • নারায়ণগঞ্জ ৮,২৯০
  • নরসিংদী ২,৭০১
  • নাটোর ১,১৬২
  • চাঁপাইনবাবগঞ্জ ৮১১
  • নীলফামারী ১,২৮০
  • পঞ্চগড় ৭৫৩
  • রাজবাড়ী ৩,৩৫২
  • রাঙামাটি ১,০৯৮
  • রংপুর ৩,৮০৩
  • শরিয়তপুর ১,৮৫৪
  • শেরপুর ৫৪২
  • সিরাজগঞ্জ ২,৪৮৯
  • সিলেট ৮,৮৩৭
  • বান্দরবান ৮৭১
  • কুমিল্লা ৮,৮০৩
  • নেত্রকোণা ৮১৭
  • ঠাকুরগাঁও ১,৪৪২
  • বাগেরহাট ১,০৩২
  • কিশোরগঞ্জ ৩,৩৪১
  • বরিশাল ৪,৫৭১
  • চট্টগ্রাম ২৮,১১২
  • ভোলা ৯২৬
  • চাঁদপুর ২,৬০০
  • কক্সবাজার ৫,৬০৮
  • ফরিদপুর ৭,৯৮১
  • গোপালগঞ্জ ২,৯২৯
  • জামালপুর ১,৭৫৩
  • খাগড়াছড়ি ৭৭৩
  • খুলনা ৭,০২৭
  • নড়াইল ১,৫১১
  • কুড়িগ্রাম ৯৮৭
  • মৌলভীবাজার ১,৮৫৪
  • লালমনিরহাট ৯৪২
  • ময়মনসিংহ ৪,২৭৮
  • নোয়াখালী ৫,৪৫৫
  • পাবনা ১,৫৪৪
  • টাঙ্গাইল ৩,৬০১
  • পটুয়াখালী ১,৬৬০
  • পিরোজপুর ১,১৪৪
  • সাতক্ষীরা ১,১৪৭
  • সুনামগঞ্জ ২,৪৯৫
ন্যাশনাল কল সেন্টার ৩৩৩ | স্বাস্থ্য বাতায়ন ১৬২৬৩ | আইইডিসিআর ১০৬৫৫ | বিশেষজ্ঞ হেলথ লাইন ০৯৬১১৬৭৭৭৭৭ | সূত্র - আইইডিসিআর | স্পন্সর - একতা হোস্ট
English Grammar

English Grammar

newsdesk:
Choose the best answer from the following alternatives.

1. Each of the students did well. Here each is —.

(a) adverb

(b) noun

(c) pronoun

(d) preposition

2. Which shirt do you like? Here ‘which’ is —.

(a) pronoun

(b) noun

(c) conjunction

(d) adjective

3. Hasan himself washed his dress. How many pronouns are there in this sentence?

(a) one (b) two

(c) three (d) four

4. The rat hid —.

(a) himself (b) herself (c) itself (d) myself

5. Please behave —.

(a) Own self

(b) herself

(c) yourself

(d) himself

6. She fanned —.

(a) himself

(b) herself

(c) She self

(d) thyself

7. They did it —.

(a) There self

(b) There selves

(c) Themself

(d) Themselves

8. Hena did the job —.

(a) herself

(b) own self (c) yourself

(d) there selves

9. The waiter served the customer —.

(a) himself

(b) there selves

(c) both a and b

(d) No one

0. Do the work —.

(a) ourselves

(b) yourself

(c) Myself

(d) both a and c

11. I have done the work —.

(a) Mine self

(b) Own self

(c) myself

(d) ourselves

12. They hurt —.

(a) there self

(b) themselves

(c) own selve

(d) themselves

13. He hurt —.

(a) herself (b) himself (c) his self (d) itself

14. The horse hurt —.

(a) himself (b) herself (c) itself (d) both a and b

15. We hurt —.

(a) myself

(b) Ourselves

(c) herself (d) No one

16. It was told so by the teacher —.

(a) himself

(b) itself

(c) herself

(d) themselves

17. The poor maid poisoned —.

(a) himself (b) itself

(c) herself (d) yourself

18. Don’t you deceive —?

(a) myself (b) herself (c) his self (d) yourself

19. They enjoyed —.

(a) there self

(b) themselves

(c) own selves (d) own

20. I was sitting by —.

(a) myself (b) own self (c) our self (d) ourselves

21. Some people are always talking about

(a) themselves

(b) her selves

(c) him selves

(d) itself

22. She hurt —.

(a) herself (b) himself (c) his self (d) itself

23. The boys hid —.

(a) themselves

(b) itself

(c) himself

(d) thy selves

24. Sifa poisoned —.

(a) itself (b) thyself (c) himself (d) herself

25. We seldom see — as others see us.

(a) other self

(b) other selves

(c) ourselves(d) no one

26. I — heard the sound.

(a) myself

(b) our self

(c) thyself

(d) itself

27. Can you call Adnan and Ahsan? Can you help —.

(a) us (b) they

(c) you (d) them

28. Drink your mango juice! Drink —!

(a) it (b) its

(c) your (d) you

29. We are going to the school. Come with —.

(a) we (b) them

(c) us (d) I

30. These are my foods. You can’t eat —.

(a) they (b) them

(c) it (d) those

Answer

1. c 2. d 3. b 4. c 5. c 6. b 7. d 8. a 9. a 10. b 11. c 12. d 13. b 14. c 15. b 16. a 17. c 18. d 19. b 20. a 21. a 22. a 23. a 24. d 25. c 26. a 27. d 28. a 29. c 30. b

সোশ্যাল মিডিয়াতে শেয়ার করুন

banner728x90

banner728x90




১৯৬১ সালের স্বেচ্ছামূলক সমাজকল্যাণ প্রতিষ্ঠান অধ্যাদেশ নম্বর ৪৬ এর ৪ (৩) ধারার অধীনে নিবন্ধিত প্রতিষ্ঠান রুরাল ইনহ্যন্সমেন্ট অর্গানাইজেশন( রিও) নিবন্ধন নং -সসেঅদ/ পটুয়া/ ৬৬৩ এর উন্নয়ন প্রকাশনা
কারিগরি সহায়তা: Next Tech